ΝΑΞΟΣ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Προορισμοί - 10 Αυγούστου 2020

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο τους. Προσφέρει ένα πλούτο διαφορετικών εμπειριών στους επισκέπτες, συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονες ανέσεις, ήσυχες αποδράσεις και ζωηρή νυχτερινή ζωή, μαγευτικές παραλίες και εκπληκτικό φαγητό. Σε αυτή τη σελίδα θα βρεις πληροφορίες για τη Νάξο.

Διακοπές στη Νάξο

Η Νάξος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για όσους θέλουν να συνδυάσουν ξεκούραστες διακοπές με πολλές δραστηριότητες και βραδινή διασκέδαση. Χάρη στη μακρά ιστορία και τη γεωμορφολογία του νησιού, η Νάξος προσφέρει αναρίθμητες επιλογές: πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα!

Η Χώρα της Νάξου, που είναι και το λιμάνι του νησιού, με τη φημισμένη «Πορτάρα», το Ενετικό κάστρο και τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά της, αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις σου. Ιδιαίτερο γεγονός είναι το «Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου» που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβρη και όπου σου δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσεις το ξακουστό αξιώτικο προϊόν μαγειρεμένο με κάθε λογής τρόπο!

Παραλίες στη Ναξο

Η Νάξος έχει πολλές παραλίες χάρη στη μεγάλη ακτογραμμή της. Οργανωμένες με ομπρέλες ή πιο απόμερες και ερημικές, με ήρεμη θάλασσα ή με κύμα για θαλάσσια σπορ, το νησί διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα!

  1. Άγιος Γεώργιος: Η πιο κοντινή παραλία στη Χώρα (λίγα λεπτά περπάτημα). Είναι οργανωμένη και διαθέτει πλατιά αμμουδιά και ρηχά νερά.
  2. Άγιος Προκόπιος: Oργανωμένη παραλία με λευκή άμμο, βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα (περίπου 5 χλμ.) και είναι εύκολα προσβάσιμη με το ΚΤΕΛ του νησιού. Εδώ μπορείτε να κάνετε καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ, αλλά και να φάτε στις ταβέρνες του χωριού.
  3. Αγία Άννα: Βρίσκεται αμέσως μετά την παραλία του Αγίου Προκοπίου. Διαθέτει ψιλή άμμο, ομπρέλες, αλλά και κέδρους που προσφέρουν σκιά.
  4. Πλάκα: Συνέχεια της Αγίας Άννας, η παραλία διαθέτει λευκή ψιλή άμμο και μεγάλους αμμόλοφους που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Έχει ομπρέλες και ταβέρνες.
  5. Μικρή Βίγλα: Πρόκειται για 2 παραλίες που χωρίζονται από έναν βράχο, την Παρθένο και το Λιμανάκι. Η πρώτη ενδείκνυται για windsurfing και kitesurfing λόγω των έντονων ανέμων, ενώ στη δεύτερη μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία σου χωρίς αέρα.
  6. Καστράκι: Μεγάλη και ήσυχη παραλία με λευκή άμμο, ιδανική για χαλάρωση και περπάτημα.
  7. Αλυκό: Σχετικά μικρή και απόμερη παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, εύκολα προσβάσιμη με όχημα. Η ίδια η παραλία δεν έχει σκιά, αλλά ακριβώς από πάνω υπάρχει κεδρόδασος.
  8. Αγιασσός: Ήσυχη και αμμώδης με καταγάλανα ρηχά νερα, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.
  9. Πάνορμος: Μικρός όρμος στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Η παραλία είναι απάνεμη με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο.

Παραλία της Νάξου, γαλαζοπράσινα νερά, αραγμένα καΐκια

Η Νάξος προσφέρει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, από επισκέψεις σε μνημεία και μέρη ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέχρι θαλάσσια σπορ και πεζοπορικές διαδρομές, αλλά και υπέροχες βραδιές στα μπαρ του νησιού.

  1. Επίσκεψη στη φημισμένη «Πορτάρα», την τεράστια μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα από τον 6ο αι. π.Χ.
  2. Βόλτα στα γραφικά καλντερίμια της Χώρας. Το Ενετικό κάστρο, η μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά των παλιών ευγενών και τα λιθόστρωτα δρομάκια θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.
  3. Βραδινές εξορμήσεις στα πολυάριθμα μπαρ και κλαμπ της Χώρας.
  4. Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Γνώρισε την ιστορία του νησιού μέσα από τα ευρήματα του μουσείου που χρονολογούνται από τη νεολιθική μέχρι τη βυζαντινή εποχή.
  5. Ενετικό Μουσείο Νάξου. Έπιπλα, όπλα, φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα δίνουν μια ιδέα για τη ζωή στο «Δουκάτο του Αιγαίου» τον καιρό της Ενετοκρατίας.
  6. Επίσκεψη στον Ναό του Σαγκρίου που χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ. και αποτελεί πρόδρομο της κλασικής αττικής αρχιτεκτονικής και του Παρθενώνα.
  7. Θαλάσσια σπορ. Οι μεγάλες παραλίες κάνουν τη Νάξο ιδανική για κανό, καγιάκ, jet ski και άλλα θαλάσσια σπορ. Στο νησί υπάρχουν επίσης κέντρα για windsurfing, kitesurfing και καταδύσεις.
  8. Πεζοπορία. Ανακάλυψε τα κρυμμένα μυστικά της Νάξου περπατώντας στα πολυάριθμα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού.

Η Χώρα της Νάξου διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης: super market, τράπεζες, ΑΤΜ, φαρμακεία, ταχυδρομείο, κέντρο υγείας και πολυάριθμα μαγαζιά όπου μπορείς να προμηθευτείς ό,τι χρειαστείς. Άφθονα ξενοδοχεία και δωμάτια για τη διαμονή σου προσφέρονται όχι μόνο στη Χώρα, αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού. Υπάρχουν, επίσης, και κάποια οργανωμένα κάμπινγκ σε κοντινές αποστάσεις από το λιμάνι.

Η Νάξος έχει ΚΤΕΛ που εκτελεί πολλά καθημερινά δρομολόγια προς κοντινούς και πιο μακρινούς οικισμούς καθώς και προς τις παραλίες του νησιού. Υπάρχουν επιπλέον και ταξί, που όμως οι τιμές τους μπορεί να είναι κάπως τσουχτερές. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων προτείνουμε να φέρεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου στο πλοίο ή να νοικιάσεις εκεί. Θα βρεις πολλά βενζινάδικα στη Χώρα και γύρω από αυτή καθώς και σε κάποιους βασικούς δρόμους του νησιού. Η Νάξος διαθέτει και αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ. από το λιμάνι. Η πρόσβαση γίνεται είτε με ταξί είτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τα οποία αναχωρούν κάθε 30 λεπτά κατά τους θερινούς μήνες.

0